Pohjalaisuutta savon seudulla

Teimme vaimoni kanssa 20.4.2013 pikaisen käynnin Pohjanmaalla reitillä: Keuruun Pihlajavesi – Ähtäri – Alavus- Kuortane – Lapua – Kauhava – Lapua – Ylistaro – Seinäjoki – Alavus – Ähtäri – Pihlajavesi.

Kauhavalla saimme pientä esimakua tulvavesien vaikutuksista, kun pohjanmaan radan alikulkusillan kohta oli eristetty puomeilla. Edellisenä iltana sillan kohta oli ollut veden  vallassa, mutta aamulla noin klo 09.00 aikoihin vettä ei enää tiellä juurikaan ollut. Puomit olivat vain paikoillaan katkaisten liikenteen katua pitkin. Paikalliset käyttivät sujuvasti korkeammalla olevaa kevyen liikenteen väylää ja niin toimimme mekin.

Asiamme toimitettua lähdimme kohti Lapuaa ja pysähdyimme tarkastamaan vesitilanteen Lapuanjoella. Vettä virtasi runsaasti, mutta tilanne oli sillan kohdalla rauhallinen.IMGA0657

Lapuanjoen vesitilanne 20.4.2013 klo 11.00 aikoihin.

 

 

Ylistarossa Kyröjoki virtasi melkoisen savisena ja ainakin näin ulkopuolisen tarkkailijan silmin vanhan myllyn perustukset olivat olleet kovilla.IMGA0665

Kyröjoen vesitilanne Ylistarossa 20.4.2013 klo 11.45

 

 

IMGA0667

 

Vesi virtaa Kyröjoessa Ylistarossa

 

Kyrönjoessa oli aamulla ollut melkoisen kookas jääpato Kiikussa, kertoi miniämme. Hän oli ollut hyvin huolissaan kuinka pääsee Seinäjoeltä kotiin iltasella töiden jälkeen. Poikamme meni Seinäjoelle 10.30  aikoihin ja kertoi kahden kaivinkoneen purkaneen jääpatoa. Puolenpäivän aikoihin patoa purettiin edelleen ja tilanne oli huomattavasti helpottunut.

Illalla klo 19.00 jälkeen tilanne oli hallinnassa ja kaivinkoneet olivat paikalla varmuuden vuoksi.

IMGA0675

 

 

Jäälauttoja kulkee Kyröjoessa, mutta kuvanottohetkellä ei ollut vaaraa padotuksesta.

IMGA0680

 

Kyrönjokea sillan alapuolelta 20.4.2013 klo 19.20

 

 

Seuraava tulvatilanne tavattiin sitten Alavudella, jossa vesi oli noussut jonkin verran pelloille. Kaikki ojat olivat täynnä vettä, mutta peltoaukeilta lumi oli hävinnyt melkein tyystin. Paljonko sulamatonta lunta ja irtoavia jäälauttoja oli jokien yläjuoksulla, ei voitu luonnollisesti havaita. Näytti kuitenkin siltä, että pahin paisunta oli reittimme varrelta ohitettu. 

Pihlajavedellä lunta oli vielä runsaasti metsässä ja jäätä järvissä lähes 50 cm. Sunnuntainen pilkkiretki onnistui kesäpaikkamme lähijärvellä oikein hyvin.

Reijo Lähteenmäki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Avainsanapilvi

%d bloggaajaa tykkää tästä: