Pohjalaisuutta savon seudulla

Pikkujoulut vietettiin

MIKKELIN SEUDUN POHJALAISTEN PIKKUJOULUA VIETETTIHIN VÄHÄN ISOOMISSA MERKEISSÄ KYYHKYLÄN KARTANOSSA JÄÄKÄRIEVERSTI MATTI LAURILAN (1895-1983) JA MARSKIN MUOTOKUVIEN ALLA.

SYYTÄ OLIKIN; JUHLIMMEHAN 100-VUOTISTA SUOMEA. NIINPÄ YHDISTYKSEN NÄYTELMÄRYHMÄ ESITTI NÄYTELMÄSTÄ ”ETELÄ-POHJANMAA -TAPAHTUU SUOMESSA 1929-32”. (kirj. Antti Tervasmäki) KOHTAUKSEN ”Jääkärikapteeni Matti Laurila ja Mäntsälän kapinan kukistuminen 1932”.

Alla olevassa kuvassa Lapunliikkeen johto on matkalla Mäntsälään 27.2.1932 ja yöpyy Hämeenlinnan kaupunginhotellissa. Palaveri pidetään kabinetissa. Valtakunnallisesti tilanne on kapina-altis. Siihen lopulta puuttuu TP Svinhuvud dramaattisella radiopuheellaan, joka lopulta vaikuttaa sen, että Matti Laurila pysyy Seinäjoella suurimman suojeluskunnan päällikkönä ja muut seuraavat. Tilanne alkaa rauhoittua. Kabinetissa tehdään tiliä näistä hetkistä. Lapuan Liike lakkautetaan vielä samana vuonna.

Pöydän päässä istuu kansanjohtaja Vihtori Kosola (Antti Tervasmäki), vieressä jääkärikenraali Wallenius (Juhani Nummela), pehtori Perälä (Ailo Ala-Vannesluoma) ja ylioppilas Takaluoma (Paavo Ollikainen). Lisäksi esiintyy presidentti Svinhufvud (Juhani Alanen) ja Kaikkitietävä kertoja (Jukka Kankaanpää).

 

 

 

Kuva huomionosoituksen aikana. Yhdistyksen perustajajäsenet Juhani Alanen ja Kyllikki Kaaja jakoivat Mikkelin seudun Pohjalaisten standaarit Ailo Ala-Vannesluomalle, Juhani Nummelalle ja Antti Tervasmäelle. Tyytyväisiltä näyttävät niin saajat kuin jakajatkin.

Kunnialippis Eijalle

Kunnialippis myönnettiin Eija Nummelalle. Eija on lähtöjään Toholammilta.

Muutoinkin salintäyteisessä juhlassa oli menoa ja iloa. Itse maakuntajohtaja Pentti Mäkinen piti puuropuheen, koska ylistarolaissyntyinen rouvansa Tsekin suurlähettiläs oli hoitamassa virkaansa Prahassa.

Maakuntajohtaja puhetta pitämässä

Jouluevankeliumin murtehella esitti Kyllikki Kaaja ja hyvin esittikin. Aksentti oli pilkulleen oikea. Vaasan marssilla tietenkin alootettihin. Muutoon siinä sanaaltiin; lapualaaset, laihialaaset ja fyrrykyröläänen.

Kyllikki esitti Jouluevankeliumin

Loppusanoissaan Tervasmäki lainasi Takaluoman rengin selkeän havainnon, jonka se kekrijuhlissa kattellessa isäntien trossaamista ”Ja mikäli se lapualaasista riippuus, niin Lapua olisi Euroopan johtava maa”. Kartanon joulupöytä oli täydellinen ja sopi krantuillekin.

 Kiriootti Antti Tervasmäki

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Avainsanapilvi

%d bloggaajaa tykkää tästä: