Pohjalaisuutta savon seudulla

Toiminta

Päivitystietoa 30.10.2019

Sivustolla on avauksia koko sen olemassolon ajalta noin 30 300 kpl.

Tänä vuonna on avauksia ollut lokakuun loppupuolella noin 2 500 kpl ja kävijöitä lähes 1 400 henkilöä. Keskimäärin kävijä on avannut  1,8 alasivua.  Määrä on pysynyt samalla tasolla kuin viime vuonnakin. Kävijämäärään tulee todennäköisesti ”piikki” ylöspäin pikkujoulujen lähestyessä. Pikkujouluista tiedotetaan sivuston kautta ja tämä saa avausmäärät nousemaan..

Kävijöistä valtaosa on kotimaasta ja seuraavana ovat Yhdysvalloista olevat lukijat. Suuntaus on ollut samankaltainen lähes koko ajan.

TARKEMPI TILASTOKATSAUS SIVUILLE TULEE VUODENVAIHTEEN JÄLKEEN. 

Vuosikokouksessa voi sitten tarkastella sivujen kehitystä..

 

 

Talvi se tulee hiljalleen…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOIMINTASUUNNITELMA 2019

 1. Vuosikokous keskiviikkona 6.3.2019 klo 18.00 Mikkelin Sotilaskotiyhdistyksen tiloissa. Kokouksen aluksi kuullaan Sotilaskotiyhdistyksen historiasta ja toiminnasta. Eepin grilli tarjoaa kokousväelle Sotkun munkkikaffeet.
 1. Pääsiäisvalakiat lankalauantaina 20.4.2019 Mikkelipuistossa (uusi toiminnanjohtaja Heidi Kelho). Huolehdimme valakiat ja Arto Seppälä puhuu (alustavasti sovittu).
 1. Kesällä teatteriretki joko Naisvuoren kesäteatteriin tai johonkin lähiseudun kesäteatteriin (esim. Kangasniemen Syvälahti tai Ristiina). Lisäksi tehdään samassa yhteydessä jokin vierailu, käydään kaffeella tai kokoonnutaan muuten vaan praataamaan. Suunnitelma tarkentuu myöhemmin. Kyöstiltä kysytään avustusta teatteriretkeen.
 1. Perinteiset pikkujoulut loppuvuodesta.
 1. Mikkelin seudun Pohjalaisten teatteriseurue valmistanee uuden näytelmän näytelmäkirjailija/ohjaaja Antti Tervasmäen johdolla.
 1. Mahdollisesti järjestetään jotain muuta toimintaa tai osallistutaan johonkin tapahtumaan. Esim. 7.5. Mikkelipuistossa Hyvän mielen kävely, jossa yhdistykset esittäytyvät.
 1. Tehostettua jäsenhankintaa jatketaan.
 1. Sponsoreiden hankintaa jatketaan.

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2018

 • Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 27.3.2018 Tönölässä. Pirjo Syväoja esitteli ennen kokouksen aloitusta Mikkelin keskussairaalan valtavaa uudistus- ja rakennusprojektia.

Vuosikokous aloitettiin Vaasan marssilla. Pitkäaikainen puheenjohtaja Antti Tervasmäki (Lapua) esitti toiveen, että puheenjohtajan tehtävä siirrettäisiin eteenpäin. Hän lupautui tukemaan uutta puheenjohtajaa ja hallitusta ”taiteellisen johtajan roolissa”. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jukka Kankaanpää (Lapua). Myös yhdistyksen sihteerinä toiminut Heli Joensuu (Kuortane) toivoi tehtävästä vapautusta. Uudeksi hallituksen jäseneksi ja sihteeriksi valittiin Sari Saukkonen (Vaasa). Rahastonhoitajana jatkaa Kyllikki Kaaja (Laihia). Muina hallituksen jäseninä jatkavat Antti Tervasmäki (Lapua), Ailo Ala-Vannesluoma (Alavus), Juhani Nummela (Lapua) ja Arto Seppälä (Vähäkyrö).

 • Toimintavuoden aikana yhdistyksellä oli 37 maksanutta jäsentä (35 vuonna 2017). Entisiä jäseniä on jäänyt pois, mutta aktiivisen jäsenhankinnan avulla olemme saaneet useita uusia jäseniä. Sihteeri teki jäsenhankintaa varten flyerin, jota on jaettu sopivissa yhteyksissä. Jäsenmaksu oli 10 euroa.
 • Yhdistyksen toiminnasta on tiedotettu vuoden aikana viidellä jäsenkirjeellä ja lisäksi pikkujouluihin on lähetetty kutsu erikseen. Kirjeet on pyritty lähettämään sähköpostilla. Vuoden lopulla kirjeitse lähestyttäviä jäseniä oli 6. Tilintarkastajina ovat toimineet Reijo Lähteenmäki ja Paavo Ollikainen (Kokkola). Tilinpäätös on liitteenä.
 • Reijo Lähteenmäki on ylläpitänyt Mikkelin seudun Pohjalaiset –kotisivuja, joiden kautta toiminnasta on tiedotettu. 2018 kotisivuilla kävijöitä oli 2 074 ja yhteensä 4 304 avausta. Facebookiin on perustettu Mikkelin seudun Pohjalaiset –ryhmä.
 • Varainhankintaa on tehty aloittelemalla sponsoreiden hankintaa. Sponsoreiksi on saatu Eepin grilli sekä Jarnon kulta, joka lopettaa toimintansa vuoden 2019 alussa.

TOIMINTA

 • Lankalauantaina elvytettiin perinteitä muutaman vuoden tauon jälkeen sytyttämällä pääsiäisvalakiat. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Puutarharavintola Greenerin ja 4H-yhdistyksen trullien kanssa. Sää suosi tapahtumaa ja paikalla oli runsaasti niin aikuisia kuin lapsiakin. Yleisöä oli kaikkiaan noin 300 henkeä.
 • Naisvuoren kesäteatterissa käytiin 25.7. katsomassa 506 IKKUNAA, jonka tarina on kirjoitettu Miljoonasateen musiikin ympärille. Teatteriesityksen jälkeen käytiin Sotilaskotiyhdistyksen tiloissa kuulemassa sen historiaa, praataamassa ja nauttimassa herkulliset munkkikaffeet.
 • 30.8. esittäydyimme Mikkelipuiston Meijän Piknik –tapahtumassa.
 • 11.9. Mikkelipuiston kesäkauden päättäjäiset, jossa puheenjohtaja sytytti kokon.
 • 23.9. osallistuimme Hope ry:n rekrytointitapahtumaan.
 • Pikkujoulut juhlittiin 29.11. Ahkeraliisan juhlahuoneistolla. Mukana oli n. 25 henkilöä, ilahduttavasti myös uusia jäseniä oli mukana.

Maistuvan perinneruokailun lisäksi ohjelmassa oli Jukka Kankaanpään kertomana kuvitettu Mikkelin seudun Pohjalaisten historiakatsaus, Arto Seppälän puuropuhe, yhteislaulua ja tunnustusten jako. Kunnialippiksen sai Antti Tervasmäki ja standaarin Paavo Ollikainen.

Illan kohokohtana oli Antti Tervasmäen kirjoittama ja ohjaama komediallinen pienoisnäytelmä Asiakaskohtaaminen Helsingin työvoimatoimiston johtajan virkahuoneessa kiireisen päivän aamuna. Rooleissa esiintyivät Antti Tervasmäki, Juhani Nummela, Ailo Ala-Vannesluoma, Paavo Ollikainen ja Sari Saukkonen. Esitys sai aikaan monet naurunremakat ja on saanut yleisöltä runsaasti kiitosta. Tapio Syväoja kuvasi ja editoi esityksen muistitikuille, jollainen löytyy jokaiselta näytelmän esiintyjältä.

 • Hallitus kokoontui vuoden 2018 aikana neljä kertaa.

=================================================================================================================================================================================================================================

 

Kyllä se on komiaa, kun lapualaanen jatkaa Mikkelin seudun Pohjalaisten puheenjohtajana.

Lapuan Liuhtarista lähtöjään oleva Jukka Kankaanpää on oikeen sopiva ja tyylitaituri joukkojen eressä, ei pelkää joukkoja vaan hakee siitä voimansa, koska tottunu lapualaasena olemahan framilla. Koripallotuomaritehtävät toimii ja valmennus. Sairaanhoitajan hommat fysiatriassa Kyyhkylässä. Kiitokset presidentti Svinhufvud (Juhani Alanen) ja kenraali Wallenius (Juhani Nummela) notta jatkaja löytyi. . Onnea myös uudelle sihteerillemme Sari Saukkoselle lähtöjään Vaasasta. Jo näytit kyntes tekemällä hienon trakaatin pika-aikataululla meistä pohojalaasista pääsiäisvalikioille. Kiitos myös Heli Joensuulle ex-sihteerillemme, lähtöjään Kuortaneelta, hyvästä työstä yhdistyksemme hyväksi.

Antti Tervasmäki (Kosola), ex-puheenjohtaja, lapualaanen ja keskeltä Lapuaa.

 

Mikkelin seudun Pohjalaisten HALLITUKSEN kokous 19.10.2017 klo 16.30-17.10 Mikkelin Liikemiestenseuralla.

Läsnä: Ailo Ala-Vannesluoma, Juhani Nummela, Jukka Kankaanpää, Antti Tervasmäki sekä perustajajäsen Juhani Alanen ja asiantuntija Paavo Ollikainen.

Poissa: Heli Joensuu, Kyllikki Kaaja ja Arto Seppälä

1) Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

2) Hyväksyttiin Ala-Vannesluoman toimittama Mikkelin ykköspalkinnon Standaarilasku ”Viiri+tanko+marmori” a’ 35 euroa yhteensä 350 euroa. Standaarit ovat puheenjohtajan hallussa.Lasku toimitetaan rahastonhoitajalle.

3) Päätettiin, että yhdistyksen standaari myönnetään kolmelle henkilölle pikkujoulussa 1.12.2017. Alustavasti sovittu että kunniapuheenjohtaja Jussi Risku avustajineen jakaa standaarit. Standaarin saajista päättää hallitus. Kunnialippis jaetaan vuosittain ja siitä päättää puheenjohtaja.

4) Hyväksyttiin 1.12.2017 pidettävän Pikkujouluohjelma. Erityinen kiitos Eija Nummelalle, joka on tyylikkään ohjelman suunnitellut liitteineen.

Alanen toi terveiset että ylistarolaislähtöinen Tsekin suurlähettiläs rouva Mäkinen ei pääse puuropuhetta pitämään, mutta hallituksen iloksi puolisonsa maakuntajohtaja Pentti Mäkinen on lupautunut puheen pitäjäksi (n.10 min).

5) Päätetiin että pikkujouluohjelma lähetetään kirjeessa niille, joilla ei ole sähköpostia, muille sähköpostitse. Sihteeri Heli Joensuu huolehtii kutsujen lähettämisestä . Nummela toimittaa ohjelman sähköisesti Helille.

6) Ilmoittautumiset joko Nummelalle tai Tervasmäelle. Ilolla todettiin, että ilmoittautuneita on jo tähän mennessä 14. Ilmoittautuminen päättyy viimeistään 17.11.2017, mutta mitä pikimmin. Kyyhkylään ennakkovaraus tehtävä 23.11. mennessä. Tavoite on että vähintään 25-30 henkilöä osallistuu. Myös yhdistyksen jäsenten ystävät voivat osallistua ja muutoinkin pohjalaisuudesta kiinnostuneet.Yhdistyksellä maksavia jäseniä n.40.

Käykää kotisivuillamme, josta löytyy lisätietoja. Googlaa Mikkelin seudun pohjalaiset.

7) Yhdistyksen näytelmäkerho jäi harjoittelemaan kohtausta ”Jääkärikapteeni Matti Laurila ja Mäntsälä kapinan kukistuminen 1932”.

 

HUOM. Näytelmän KENRAALIHARJOITUS pidetään keskiviikkona 15.11.2017 klo 17.00 Kyyhkylän juhlahuoneistolla. KAIKKIEN NÄYTTELIJÖIDEN JA ASIANOSAISTEN OSALLISTUMINEN VÄLTTÄMÄTÖNTÄ.

Näytelmä ja tapahtumaa videoidaan laajempaa valtakunnallista levitystä varten. Syväojan Tapio avustajineen suunnittelee videointia ja sen toteutusta.

ILO OLLA POHOJALAANEN ja SUOMALAANEN ja miksei myös SAVOLAANENKIN

20.10.2017

Antti Tervasmäki

puheenjohtaja/sihteeri

 

 

MIKKELIN SEUDUN POHJALAISTEN HALLITUKSEN KOKOUS RAVINTOLA STELLASSA
11.5.2017 KELLO 16.00-17.15

LÄSNÄ: Kyllikki Kaaja, Jukka Kankaanpää, Jussi Nummela, Arto Seppälä ja Antti Tervasmäki sekä Paavo Ollikainen.

TIEDOKSI PÄÄTÖKSET:

YHDISTYKSEN STANDAARI
Päätettiin varata yhdistyksen standaarien hankintaan 350 euroa Asiaa hoitavat Nummela ja Ala-Vannesluoma. Tyylikäs standaari on suunniteltu pohjalaisin värein ja näkyy, kun avaa yhdistyksen kotisivut (googlaa Mikkelin seudun pohjalaiset). Alkuperäinen malli on Marjatta ja Lauri Laitisella.

2) PERINTEINEN TEATTERIRETKI 19.7.2017
Perineinen teatteriretki Naisvuoren kesäteatteriin tehdään keskiviikkona 19.7.2017 päivänäytökseen klo 14.00. Teatterissa menee suurmenestys vuosien takaa METSOLAT -URJANLINNA. Ilmoittautumiset sihteerillemme Heli Joensuulle heli.joensuu@surffi.fi 13.7. mennessä..

PIKKUJOULU PERINNEPÄIVÄLLISINEEN 30.11.2017
Vietämme kunniakasta Suomen 100-vuotisjuhlavuotta. Päätettiin hakea histroriallista illanviettopaikkaa. Ehdotettiin ja hyväksyttiin Kyyhkylän kartano. Jukka Kankaanpää hoitaa asiaa
Illalliskortin yläraja 30 euroa, alarajaa ei ole. Alanen ja Nummela pyrkivät saamaan illan juhlapuhujaksi Suomen Tsekin suurlähettiläs Mäkisen, joka on lähtöjään Ylistarosta. Miehensä toimii Etelä-Savon maakuntajohtajana. tarkemmin myöhemmin.

MIKKELIN ASUNTOMESSUT 14.7 – 13.8.2017 JA POHJALAISYHDSTYSTEN MAHDOLLINEN TAPAAMINEN 3.8.2017 klo 12.00
Suomessa on pohjalaisyhdistyksiä kymmenkunta. Suurin ja tärkein on Helsingin eteläpohjalaiset ry. Yhdistyksen kotisivut on valtava tietopaketti pohjalaisten historia ja nykypäivää . Puheenjohtajana toimii Jaakko Ojala, heidän kotisivuille on pääsy myös meidän kotisivujen linkistä. Lisäksi lähimmät Keski-Suomen eteläpohjalaiset ry, Kouvolan seudun pohjalaiset, Lappeenrannan seudun eteläpohjalaiset.

Seppälä lupasi selvittää mahdollinen kokoontumispaikka nisukahveilla. Esim. Kaupunginvaltuuston istuntosali olisi riittävän arvokas hallituksen käsityksen mukaan,mutta muutkin paikat käyvät. Alustava ajankohta 3.8.2017 klo 12.00. Asiaan palataan seuraavassa hallituksessa.

SEURAAVA HALLITUKSEN KOKOUS STELLASSA 28.6. KLO 16.00-17.15

Antti Tervasmäki, puheenjohtaja

tiedoksi yhdistyksen kotisivut Reijo Lähteenmäki

 

 

MIKKELIN SEUDUN POHJALAISTEN VUOSIKERTOMUS VUODELTA 2016

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 7.4.2016 Kiinteistökehitys Naistinki Oy:n toimitiloissa vanhalla kasarmialueelle. Toimitusjohtaja Kyösti Ylijoki (Lapua) esitteli yhtiön toimintaa. Yhtiö hallinnoi laajasti teollisuus-liike ja oppilaskiinteistöjä.

Hallitukseen tuli entinen kokoonpano. Puheenjohtajana jatkaa sosiaalineuvos Antti Tervasmäki (Lapua), varapuheenjohtajana ja rahastonhoitajana Kyllikki Kaaja (Laihia), sihteerinä Heli Joensuu (Kuortanen). Jäseninä olivat Marjatta Laitinen (Laihia), Juhani Nummela (Lapua), Arto Seppälä (Vähäkyrö) ja Ailo Ala-Vannesluoma (Alavus). Hallituksen tavoitteena on mm. elvyttää pohojalaisuutta ja sen kulttuuriperintöä Etelä-Savossa. Nuorempaa väkeä pyrittiin aktivoimaan mukaan.

Maksavia jäseniä oli 42. Uusiakin jäseniä on tullut mukaan. Jäsenmaksu 10 euroa. Toiminnantarkastajina ovat toimineet ympäristösuunnittelija Reijo Lähteenmäki ja johtaja Paavo Ollikainen. Kertomus toiminnantarkastuksesta on liitteenä.

Arkistoa järjesteltiin uusiksi. Uusi sihteeri Heli Joensuu otti haltuun arkiston Marjatta Laitiselta, joka on toiminut perustamisesta 1983 lähtien sihteerinä.Todettiin, ettei tässä vaiheessa ole tarvetta siirtää arkistoa Maakunta-arkistoon.

TOIMINTA

Vuosi alkoi komiasti, kun Etelä-Pohjanmaan poliisilaulajat ja Ilmajoen Musiikkiopiston Kampraattikuoro vierailivat 30-31.1.2016. Viihdekonsertti oli pääkirjaston Mikkeli-salissa ja kirkkokonsertti Tuomiokirkossa. Konsertit olivat menestys. Viihdekonserttiin myytiin vajaa sata lippua, joten sali oli melkein täynnä. Lehdissä oli myös puffeja ”Nyt ne tuloovat”. Näin voitiin tuoda esille kulttuuriperintöä Etelä-Savoon. Mikkelin kulttuuritoimi myönsi kohdeavustusta tapahtumaan 258 euroa. Konserttiarvio ja runsaasti valokuvia löytyy valokuvagalleriasta kotisivuiltamme.

Perinteinen teatterivierailu tehtiin Naisvuoden kesäteatteriin 13.7. Päivä oli hieno ja väliajalla poristiin monista asioista. Enempikin olisi mukaan mahtunut.

Erityisesti kotisivumme saivat menestystä. Saavutettiin uusi ennätys, sillä näyttökertoja oli 4856 ja vierailijoita 2148. Mm. USA 163, Ruotsi 46 ja Iso-Britannia 18. Kaiken kaikkiaan 22 eri maasta oli klikattu. Aktiivisia seuraajia on kymmenestä maasta. Kotisivujen ylläpitäjänä toimii ammattitaidolla Reijo Lähteenmäki, johon voi ottaa yhteyttä kun haluaa tekstejä sivuille tai muuta tietoa nettisivuista.

PIKKUJOULU pidettiin 1.12. Ahkeraliisan juhlahuoneistolla. Perinneruokailu pohjalaiseen tapaan nauttittiin sloganilla ”niin hyvää notta krantuullekkin passaa”. Puuropuheen piti uusi jäsenemme Jukka Kankaanpää (Lapua) vertaillen vauhdikkaasti savolaisten ja pohojalaisten eroja ja olihan niitä. Katsottiin videoversio isolta screeniltä ”Kosoola-tapahtuu Suomessa 1929-36”. Hanuristi Kyllikki Kaaja esiintyi avustajineen. Jouluevankeliumi murtehella luki Heli Joensuu ja muistutti meitä joulun todellisesta tarkoituksesta. Illan päätteeksi myönnettiin kunnialippis ansioituneelle ja näkyvälle pohjalaisuuden edustajalle maakuntaneuvos Juhani Alaselle (Laihia). Selostus pikkujoulusta ja runsas määrä valokuvia löytyy valokuvagalleriasta. Lapuan Sanomissa oli hyvä juttu valokuvineen pikkujoulusta.

Mikkelissä 21.3.2017

HALLITUS

Antti Tervasmäki, puheenjohtaja Heli Joensuu, sihteeri

googlaa Mikkelin seudun pohjalaiset, niin löydät tapahtumat kirjoituksineen ja valokuvineen

 

Raportti sivuston tilastosta vuodelta 2016  tilastot_sivuilta

Tästä linkistä konserttiarvostelu  löytyy kertomus kuorovierailusta Mikkelissä tammikuussa 2016

Tästä linkistä: POHOJALAASET_PIKKUUSET_JOULUJUHULAT_2015  löytyy tarina MIKKELIN SEUDUN POHJALAISTEN  PIKKUJOULUISTA VUODELTA 2015. KLIKKAA SIIS SITÄ.

Jäsenkirijettä tuloo: jäsenkirje 2015_pohjalaiset

 Vuosikokouksen 26.3.2014 pöytäkirja luettavaksi: pohjalaiste vuosikokous 26. 3. 2015

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 löytyy tästä: pohj.toimintasuunnitelma 2015

Toiminta vuonna 2014 oli tällaasta: Toimintakertomus vuodelta 2014

Toimintasuunnitelma vuodelle 2014 löytyy tästä:  Pohjalaiset_tosu_2014

Toimintaa on ollut myös vuonna 2013. Lue kertomus täältä: Pohjalaisten vuosikertomus 2013

Toimintaa on ollut vuonna 2012. Lue kertomus täältä:

pohjlaisten_toimintakertomus_2012

Hallituksen kokous on keskiviikkona 13.2.2013. Kokouksessa hallitus valmistelee tulevaa toimintaa sekä vuosikokousta, joka pidetään keskiviikkona 6.3.2013 klo 18.00 alkaen. Vuosikokouksen pitopaikka selviää lähiaikoina. Sihteerimme Marjatta kertoi laittavansa jäsenkirjeen liikkeelle maaliskuun alkupuolella. Siitä selviää vuosikokouksen asiat ja toivotaan, että mukaan saadaan jotain muutakin postia.

Jos (ja toivottavasti kun)  jäsenistöllä  on hallitukselle ”evästyksiä”, niin kertokaahan toiveistanne Marjatalle viimeistään 12.2. mennessä.

Vuoden 2013 ensimmäinen tapaaminen kasvohoidon merkeissä. Tutustu ja vastaa. Kasvohoito_pohjalaiset

Tätä tarvitsevat kaikki, jotka haluavat osallistua tapahtumiimme.     Poistumislupa_pohjalaiset

Tässä linkki yhdistyksen jäsenkirjeeseen: seuran_tiedote_pohjalaiset Tapahtumia on ollut ja lisää tulee.. Tänään 11.10.2012 mm PERINNERUOKAILTA

Käytihin näyttämäs mallia mikkelilääsille karaoken merkeissä 6.3.2012 alkaen klo 16.00. Paikalla oli kymmenkunta pohjalaasta. Kuvassa Jussi A laulaa (taustalla) ja tanssilaattia täyttyi. Lisää kuvia ilmestyy KUVAGALLERIA -sivulle myöhemmin.

Toimintaa on ollut viime vuonnakin ja siihen voi tutustua tästä   Toimintakertomus_2011

Toimintasuunnitelma ja talousarvio käsiteltiin vuosikokouksessa. Hyväksytyksi tulivat seuraavanlaisina:  Toimintasuunnitelma ja talousarvio 2012

Toimintaa määräilöö Pohojalaanen luonteenpiirre, joka taas pohjautuu tähtitaivaan karttaan.

POHOJALAANEN HOROSKOOPPI         Täs itte kullekkin ajateltavaa!

Pikkujoulu 2011 ohjelma

Toimintakertomus vuodelta 2010

Advertisement

Comments on: "Toiminta" (2)

 1. Arto Seppälä said:

  Tosi komiat sivut!

 2. Reijo Lähteenmäki said:

  Kiitos Arto!
  Vastaus on lähetetty heti kommentoinnin jälkeen 17.11.2011.
  Olen tainnut poistaa omat kommenttini. RL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Avainsanapilvi

%d bloggaajaa tykkää tästä: